Tijd voor de Efteling
Hoe mooier het weer, hoe meer mensen zin krijgen om er een dagje opuit te trekken. Veel jonge gezinnen, waaronder ook mijn gezinnetje, gaan dan maar al te graag naar de Efteling. Trouwens vooral een aanrader voor de studiedagen van je kroost gedurende het schooljaar, omdat je dan de lange rijen kan vermijden. Maar dat doet er nu natuurlijk niet toe. Veel interessanter voor in een taalblog is de naam: Efteling!
Waar komt de Efteling vandaan? Of beter gezegd, wat is de ‘eft’ in Efteling. Immers woorden op
-(e)ling zijn doorgaans afleidingen voor een persoon. Zo komt zuideling van ‘zuid’ + ‘-eling’, slappeling van ‘slap’ + -‘eling’ en zonderling van ‘zonder’ + ‘-ling’.
ontstaan van het park
De Efteling opende op 11 mei 1951 zijn deuren en bestond destijds uit een grote speeltuin met Theehuis. Een jaar later kwam er het Sprookjesbos van Anton Pieck bij, waardoor de Efteling 31 mei 1952 als echte startdatum neemt voor het attractiepark. Al in 1937 werd de Stichting Natuurpark de Efteling opgericht om het Sportpark te beheren waar de Efteling uit voort is gekomen. Tegenwoordig is deze stichting nog steeds de enige aandeelhouder van het park. De naam Efteling bestond dus al voordat het park werd opgericht en komt dus uit een verder verleden.
oorsprong van de naam
Niemand kan met zekerheid zeggen waar de naam precies vandaan komt, maar er zijn genoeg speculaties en geschriften te vinden die een interessante inblik geven. Zo vinden we de naam Efteling vanaf de 14e eeuw al terug in protocollen, waarbij Efteling ruim 18 verschillende schrijfwijzen kent; o.a.: Eftelinc, Esstelin, Erstelinghe, Dafterlinge en Achterling. De oudste van dit stel is Achterling, wat duidt op het buurtschap De Achterling, wat vanuit Loon op Zand een ‘achteraf’ gelegen gebied was. Omdat ‘achter’ een negatieve blijsmaak had, werd het vervangen door het positievere ‘eerste’. Het buurtschap De Achterling werd zo buurtschap De Ersteling. Deze naam zou ook op het uithangbord van een oude herberg hebben gezeten op het landgoed van het huidige attractiepark.
leesfoutje
Het lettertype wat in de tijd van De Ersteling veel gebruik werd: de Fraktur, was soms nogal verwarrend. Men neemt aan dat de letters ‘f’ en de ‘lange s’ (ook midden s genoemd) op een gegeven moment door elkaar zijn gehaald. Door het eeuwenlang verkeerd lezen van de ‘s’ en het wegvallen van de ‘r’ omdat deze niet lekker bekte tussen de ‘e’ en ‘f’ is De Efteling ontstaan.
Tegenwoordig verwijst de herberg van ‘Tafeltje dek je’ in het Sprookjesbos nog naar de oorspronkelijke naam: Herberg de Ersteling.